Műanyag ablakok átállítása téli üzemmódra

Műanyag ablakok átállítása téli üzemmódra? Igen, sokan úgy tudják, hogy erre van mód és szakember szükséges hozzá. Szakemberként a véleményünk az, hogy ez az információ félrevezető! A műanyag ablaknak télen-nyáron, tehát EGÉSZ ÉVBEN, megfelelően kell záródnia. NINCS “téli-nyári” üzemmód, megfelelően záródó üzemmód van!
Ha valamely tájékozott szakember ezt javasolja, ne legyünk vevők az ötletére. Az viszont tény, hogy pár év folyamatos használat után a szigetelés kezdhet “elfáradni” Ezt egyszerűen ellenőrizhetjük: a gumiszalagot nyomjuk meg az ujjunkkal. Ha a nyomásra nem reagál rugalmasan, ha merev, kemény, akkor megérett a cserére, egyeztessünk szakemberrel időpontot.
Ha még rugalmasnak érzékeljük, akkor egy megfelelő a szigetelés. Érdemes viszont a beszereléskor javasolt olajozást elvégezni. Ugye, Ön nem felejtette el? Vagy mégis? 🙂 Semmi gond, egyszerűen megoldható, érdemes évente elvégezni.

Műanyag ablakok átállítása – a művelet egyszerű!

Először takarítsa meg alaposan az ablak tokját, ügyelve arra is, hogy a sarkokban se maradjon por. (egy ecset pl. nagyon hasznos lehet :)) Ezután olajozza be a vasalatot az olajozást jelző nyílásnál, valamint a zárfogadóknál egy kevés, erre a célra használható kenő anyagot juttassunk a zárszerkezetbe is. Ezután párszor állítsuk az ablakkilincset bukó-záró funkcióra, tehát forgassuk el 180°-kal. Ezzel a zárszerkezetet  “átmossuk” a friss olajjal. Az elöregedett olaj az alján ki fog folyni, ezt távolítsuk el.

Érdemes megvizsgálni azt is időnként, hogy mennyire zár jól az ablak. Ezt egy egyszerű papírteszttel mi magunk is meg tudjuk oldani. Nyissuk ki az ablakot és tegyünk be közé egy egyszerű papírlapot, majd zárjuk rá a papírlapra az ablakot. Ezt végezzük el a kilinccsel szembeni oldalon is. Ha, ki tudjuk húzni a papírlapot, akkor indokolt az ablak beállítása, ezt is hasznos inkább szakemberre bízni. Ha nem tudjuk kihúzni, megnyugodhatunk, jól zár az ablakunk. Nagy szélességű, 120 cm feletti egy szárnyas ablakok esetében, alul és felül is érdemes ellenőrizni. Ezeknél a nagyobb méretű ablakoknál maga az ablakszárny súlya is oka lehet egy idő után annak, hogy állítani kell rajta. A fent leírt művelettel ellenőrizzük időnként. Ha szakemberre van szüksége, várjuk jelentkezését Budapest és környékén.

Szappanos Attila Ajtó – Ablak szerelő

(30) 298 9942 vagy (30) 522 3323

Ha ajánlatot szeretne kérni egy munkára

Ide írhat levelet nekünk: ablakangyal@gmail.com

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.