Régi fa ablak – a dilemma: ablakjavítás vagy ablakcsere?

Régi fa ablak, ajtó – a dilemma: ablakjavítás vagy ablakcsere? Gondoljuk át együtt, melyik éri meg jobban: a régi ablak javítása vagy az ablakcsere?
Rosszul zárnak az ablakok? Folyamatosan érzi a huzatot a lakásban? Hiába állítja maximumra a fűtést, még sincs elég meleg? Ezek tipikus jelenségek…
A tapasztalatok szerint a legtöbb hő a nem megfelelően szigetelt vagy eldeformálódott ablakokon keresztül távozik a helyiségekből.

Régi fa ablak esetén lakásfelújításnál szenteljünk figyelmet rájuk, sokat spórolhatunk vele!

Ezért fontos, hogy lakásfelújításkor kiemelt figyelmet fordítson a nyílászárók állapotára is. Sokféle minőségi és korszerű ablak közül választhatunk, mégis egyre többen döntenek a már meglévő fa nyílászárók felújítása mellett. Jól is teszik, hiszen a régi fa ablakok a legtöbb esetben kiválóan működnek a felújítást követően, ugyanakkor gyönyörű díszei is otthonunknak. A fa természetes életérzése szintén nem elhanyagolható szempont.

Ennek a takarékosság csak az egyik oka, az ingatlan eredeti hangulatának, állapotának megőrzése sokak számára éppen olyan fontos tényező. Amire viszont ügyelni kell: nem mindegy, kire, melyik szakemberre bízzuk a felújítást! Ezt is mérlegeljük alaposan, mielőtt választunk.

Abban az esetben nem ajánlott a fa ablak, ajtó javítása, ha a fa anyaga el van korhadva, vagy túlságosan el van már vetemedve. Ilyenkor már érdemes inkább cserélni őket a megfelelő hatékonyság érdekében.

Régi fa ablak esetében mi a leggyakoribb probléma?

Jó tudni, hogy a hibásan záródó ablakok esetében legtöbbször a vasalattal van a probléma. Ugyanis ha a vasalat nem szorítja megfelelően a tokhoz a szárnyat, nem lesz kielégítő a hőszigetelés, huzatot fogunk érezni, továbbá a résen távozó meleg levegő lecsapódik a külső, hidegebb ablakfelületen és máris új problémánk adódik a többi mellé: a penészesedés. Megoldás azonban létezik, a forgópontok megfelelő olajozásávalkiktatható a hibás működés.

Nagyon régi ablakok esetén érdemes fontolóra venni az ablaküvegek cseréjét is, ma már sokkal modernebb kivitelű, hatékonyabban szigetelő üvegek közül választhatunk.

A  tökéletes végeredmény érdekében a kilincseket is érdemes eredeti állapotuknak megfelelően felújítani. Amennyiben a zárak, kilincsek, zsanérok javíthatatlanul meghibásodtak, a legtöbb esetben a gyártónál eredeti típusokat szerezhetünk be. A legrégebbi típusú, ún. pallótokos ablakoknál általában újra gyártásra van szükség. A kapcsolt gerébtokos ablakoknál a várható költségek az ajtó, ablak kialakításától függenek. Ennél a típusnál nem ritka a díszes keretezés, ezek felújítása általában többe szokott kerülni.

A régi fa ablak felújítása töredék áron megvalósítható!

Bármelyik típusú nyílászáróról is, a felújítás a legtöbb esetben lehetséges! Egyes műemlék jellegű épületeket kivéve sokkal olcsóbban kivitelezhető az ablakok hőszigetelése, mint ha cserére kerülne sor. Ha úgy érzi, szakember segítségére van szüksége akár a döntésben, akár a kivitelezésben,
várjuk hívását: (30) 298 9942

vagy kérjen díjmentes ajánlatot!

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.